Waarom 925 Sterling Zilver het perfecte materiaal is voor sieraden
Het is een hele mond vol: “een sieraad van 925 sterling zilver”, maar waar staat die 925 nou eigenlijk voor en wat zijn de eigenschappen en de voor- en nadelen van dit materiaal? Wij vertellen je er in deze blog alles over!
Welke soorten zilver heb je en waar staat 925 zilver voor?
Een sieraad van sterling zilver kun je herkennen aan de stempel met 925 erop. Dit getal op een sieraad gebruik je om aan te duiden hoe zuiver het zilver is.
In alle sieraden van 925 sterling zilver is 92,5% zilver en 7,5% ander materiaal gebruikt. Het mooiste zou natuurlijk zijn om 100% puur zilver te gebruiken. Dit is helaas niet mogelijk, doordat zilver een te zacht materiaal is en het te snel vervormd. Om het materiaal iets harder te maken wordt er 7,5% van een ander materiaal toegevoegd. Dit maakt 925 sterling zilver de puurste vorm van zilver waar je sieraden van kunt maken. Het wordt hierdoor ook wel eerste gehalte zilver genoemd.
Er zijn nog meer verschillende soorten zilver
- 999 zilver, dit is de aanduiding voor zilver zonder toevoegingen. Bij deze variant wordt er vanuit gegaan dat er voor 99% zilver aanwezig is. Dit percentage is nooit 100% omdat er altijd iets van ander materiaal bij kan zitten.
- 835 zilver, hier zit 83,5% zilver in en 16,5% ander materiaal. Je hebt ook sieraden van dit zilvergehalte, het is een sterker materiaal dan 925 sterling zilver en vaak wat goedkoper door de toevoeging van andere materialen. Het wordt daardoor ook wel tweede gehalte zilver genoemd.
- 800 zilver, je kunt het misschien al raden. Hier zit dus 80% zilver in en 20% ander materiaal. Deze samenstelling is met name geschikt voor grotere stukken zilver zoals bijvoorbeeld bestek en kandelaren. Het wordt ook wel derde gehalte zilver genoemd.
Verzilverde sieraden vs. 925 sterling zilver sieraden
Een andere optie om sieraden een zilver uitstraling te geven zijn verzilverde sieraden, ook wel bekend als: silver plated. Hierbij worden sieraden bijvoorbeeld van staal gemaakt om vervolgens een dun laagje zilver over het staal aan te brengen.
Het voordeel van verzilverde sieraden is dat de materiaalkosten lager zijn en je toch de “look en feel” van zilveren sieraden hebt. Het kent ook een aantal nadelen, uiteindelijk zal het zilver namelijk altijd slijten. Na verloop van tijd zal je dus zien dat het aangebrachte zilver niet meer dekkend is. Het is wel mogelijk om deze sieraden weer opnieuw te laten verzilveren, maar het prijsvoordeel ben je dan natuurlijk kwijt. Wij vinden het belangrijk om sieraden aan te bieden met een bepaald gevoel en waar je lang plezier van hebt, daarom zijn alle sieraden bij Di Luna Jewels van het eerste gehalte zilver: 925 sterling zilver.
Onze sieraden zullen soms wat opgepoetst moeten worden, maar kan je er wel heel lang van genieten! Meer informatie over het onderhoud van zilveren sieraden lees je onze blog: hoe maak ik mijn zilveren sieraden schoon?
De voordelen 925 Sterling Zilver
Als je net als ik een echte liefhebber bent van zilver komt dit je misschien bekend voor: als sieraden van zilver gemaakt zijn hebben ze echt een speciale, herkenbare uitstraling. Het is een heel wit, glanzend materiaal wat eruit springt, zeker in combinatie met edelstenen.
Daarnaast blijven zilveren sieraden echt lang mooi. Mochten ze op een dag toch wat doffer worden kun je ze gewoon oppoetsen en ze zijn weer als nieuw! En als laatste is zilver vaak uitermate geschikt voor mensen met allergieën voor bepaalde materialen, omdat zilver een hypoallergeen materiaal is. Al onze sieraden zijn nikkelvrij.
Nadelen 925 sterling zilver
Geen een materiaal kan perfect zijn en zit er ook aan zilver een aantal nadelen. Zo is het een zacht materiaal, waardoor de sieraden altijd zachter zijn dan bijvoorbeeld RVS sieraden. Toch kan je prima zilveren sieraden dagelijks dragen, wel is het verstandig om de sieraden bij groffere werkzaamheden uit te doen.
Daarnaast kan zilver in de loop der tijd wat doffer worden of verkleuren. Dit is makkelijk op te lossen, maar het kan zijn dat je jouw sieraad af en toe een kleine onderhoudsbeurt moet geven. Tip: wist je dat zilver minder snel verkleurt als je de sieraden regelmatig draagt?
Het laatste nadeel is dat zilver een duurder materiaal is dan bijvoorbeeld RVS. Wij vinden het zelf de prijs dubbel en dwars waard als je echt op zoek bent naar een sieraad to stay, maar het kan natuurlijk een nadeel zijn. Je koopt daarentegen wel echt een sieraad, met gevoel, waar je hopelijk helemaal verliefd op bent!
Nog een tip van flip ;-)
Heb jij een sieraad waar het zilver wel erg zacht is en daarom naar jouw mening te snel vervormt? Je kunt het zilver dan voorzichtig wrijven tussen iets gemaakt van hout. Bijvoorbeeld 2 houten plaatjes (wel een glad oppervlakte om krasjes te voorkomen). Hierdoor wordt het zilver harder. Doe dit niet te lang, dan wordt het zilver té hard en kan het sneller breken. Zilver kan je namelijk niet eindeloos vervormen of buigen, uiteindelijk breekt of knapt het. Bij het edelsmeden moet je een sieraad regelmatig verwarmen met een brander en weer af laten koelen. Na dit proces is het zilver weer makkelijk te buigen zonder dat het breekt. Nadat je weer verder gaat met vormen, zul vanzelf merken dat het zilver uiteindelijk niet meer meegeeft. Dan is het tijd om het opnieuw te verwarmen. Dit proces kan je thuis nabootsen door het zilver tussen 2 houten plaatjes te wrijven. Je zult merken dat het zilver hierna minder makkelijk buigt. Let wel op dat je niet te ver gaat in het proces, zoals gezegd hoe harder het zilver is, hoe sneller het eventueel kan breken ;-). Succes!
Shop onze zilveren edelsteen sieraden
Ben je helemaal enthousiast geworden over zilveren sieraden? Of ben je gewoon benieuwd naar wat we allemaal op onze webshop aanbieden? Je shopt alle sieraden van Di Luna Jewels op www.diluna.nl. Heb je vragen over een sieraad? Je kunt ons altijd een berichtje sturen!
Happy shopping! ❤️